top of page

Η ομάδα THEATRA αποτελεί από το 2011 έως το 2015 εργαστήριο έρευνας στα πλαίσια της Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών (ENSADLab)

 

Έρευνες που διεξήχθησαν από τους καθηγητές της ENSAD Μ.Σκουλάτου και G.Kalikow και  από φοιτητές - ερευνητές.


2011-2012

 

Το πρώτο έτος οργανώθηκε γύρω από εβδομαδιαία σεμινάρια με τους ακόλουθους στόχους :
- Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά του θεατρικού και σκηνικού χώρου στο αρχαίο ελληνικό θέατρο
- Ανάλυση της αρχαίας δραματουργίας και συσχέτιση του κειμένου με τη χωροθέτησή του
- Ανάλυση του χώρου του δράματος
- Πειραματισμός πάνω στη χωροθέτηση κειμένων σε πραγματική κλίμακα
- Εργασία πάνω σε διαφορετικές υποθέσεις και λύσεις χωροθέτησης ενός κειμένου


Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους η ομάδα ολοκλήρωσε τους στόχους της. Η εργασία οδήγησε σε δημοσίευση άρθρων και σε προτάσεις χώρων βασισμένες σε αποσπάσματα κειμένων.

 
Σε συνεργασία με τη Laure Petit, υποψήφια διδάκτορα της ENS και με την ομάδα  ENER του EnsadLab.

 

Ιούλιος του 2012

Οργάνωση συνεδρίου- εργαστηρίου διάρκειας μιας εβδομάδας μέσα σε ένα μοναστήρι 17ου αιώνα στην Ελλάδα.

 

Η πρώτη συνεργασία της ομάδας με άλλους θεωρητικούς κλασσικών θεάτρου και επαγγελματίες του θεάτρου οργανώθηκε από την κ. Μ. Σκουλάτου: Μια συνάντηση μιας εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο ενός μοναστηριού στο Πήλιο, στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο εργαστήριο διαπραγματευόταν τη κλασσική φιλοσοφία και τη θεατρική χωροθέτηση γύρο από το νόημα – ο χώρος στο ελληνικό αρχαίο θέατρο. Η ανάλυση πολλών αποσπασμάτων κατέληξε σε πολλές υποθέσεις πάνω στη χωροθέτησή τους.


2012-2013

 
Στη διάρκεια του δεύτερου έτους οι στόχοι της έρευνας δεν άλλαξαν αλλά επικεντρώθηκαν σε δύο συγκεκριμένα κείμενα, μια κωμωδία και μια τραγωδία, 
- τις Βάκχες του Ευριπίδη,
- τους Βατράχους του Αριστοφάνη,
καθώς και σε δύο εικονικούς χώρους που επρόκειτο να λειτουργήσουν ως εργαλεία για την αναπαράσταση διαφόρων υποθέσεων χωροθέτησης,
- κλειστό θέατρο,
- αρχαίο θέατρο.
 

Η εργασία της ομάδας συμπληρώθηκε από ένα εργαστήριο πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη που οργανώθηκε στη Salle Noire της Ensad σε συνεργασία με την A.Latifses (υποψήφια διδάκτορα της ENS) και τον Α.Βολανάκη (σκηνοθέτη και καθηγητή). 
Το εργαστήριο διήρκεσε μια εβδομάδα και έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε σε πραγματική κλίμακα τις διαφορετικές υποθέσεις που προέκυψαν από την ανάλυση του κειμένου με τη βοήθεια απλών αντικειμένων που υπήρχαν στο χώρο της αίθουσας. 
Φοιτητές της Ensad παρακολούθησαν το εργαστήριο παράλληλα με το πρόγραμμα των σπουδών τους.

Ιούλιος 2013

Οργάνωση συνεδρίου- εργαστηρίου διάρκειας μιας εβδομάδας στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος στο Βόλο.


Στο τέλος του δεύτερου ακαδημαϊκού έτους, η ομάδα συνεχίζει τις δραστηριότητές της εκτός του ακαδημαϊκού πλαισίου με ένα καινούριο εργαστήριο στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος στον Βόλο. Αυτή τη φορά το θέμα επικεντρώθηκε στις Βάκχες του Ευριπίδη, κείμενο που είχε μελετηθεί διεξοδικά στη διάρκεια της χρονιάς. Μετά από τον πειραματισμό σε πραγματική κλίμακα στη Μαύρη αίθουσα της Ensad (κλειστός χώρος) ένας νέος πειραματισμός επιχειρήθηκε σε έναν ανοιχτό χώρο, αυτή τη φορά στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος.
Θεωρητικές εισηγήσεις, υπό μορφή διαλέξεων, έλαβαν χώρα  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. 

 

2014-2015

Το THEATRA συνεχίζει τις δραστηριότητες του αυτόνομα, έχοντας μετονομασθεί σε THEATRA ΙΙ. Η ομάδα του THEATRA ΙΙ δημιούργησε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο του 1901 στο Παρίσι (υπό τον αριθμό W751229730),ο οποίος έχει σαν στόχο να συνεχίσει την έρευνα, τα σεμινάρια και τα συνέδρια/εργαστήρια.

 

bottom of page